
- Psoriasis
-
Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidaandoening die naar schatting 2-3% van de bevolking treft. De kenmerken van psoriasis zijn rode en witte geschilferde verdikkingen van de huid, regelmatig in combinatie met jeuk en/of pijn. Bij psoriasis is de vernieuwing van huidcellen verstoord waardoor deze vele malen sneller gaat dan gemiddeld. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.
Er zijn verschillende vormen van psoriasis. De meest voorkomende is psoriasis vulgaris en artritis psoriatica, waarbij ook de gewrichten aangedaan worden.
- Constitutioneel eczeem
- Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem of atopische dermatitis genoemd, is een veel voorkomende ontstekingsziekte van de huid. Deze vorm van eczeem komt bij 1-3% van de volwassenen voor en uit zich vaak al in de kinderjaren. Veel mensen groeien er vervolgens overheen. Kenmerken van constitutioneel eczeem zijn onder andere roodheid, schilfering, een warme en/of gezwollen huid, rode bultjes en jeuk. De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend.
- Vitiligo
-
Bij vitiligo verliest de huid pigment en ontstaan melkwitte plekken. Deze plekken kunnen zowel groot als klein zijn en op elk lichaamsdeel voorkomen. De plekken kunnen klein blijven, of verspreiden over een groot gedeelte van het lichaam. Ongeveer 1,5% van de bevolking heeft vitiligo. Er zijn verschillende theorieën over de oorzaak van vitiligo, maar de definitieve oorzaak is niet bekend en is er geen genezing mogelijk. Behandelingen richten zich op re-pigmentatie en het beperken van verdere depigmentatie. Lichttherapie is op dit moment de meest effectieve behandeling. Behandeling met UV-licht leidt bij circa 60% tot geheel of grotendeels terugkomen van het pigment.
Bron: https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/vitiligo/
- Prurigo
-
Prurigo is een zeer zeldzame chronische huidaandoening waarbij men last heeft van jeukende, rode bulten. Ondanks diverse theorieën is de oorzaak van prurigo niet bekend.
- T cel huidlymfoom
-
Een huidlymfoom is een vorm van bloedkanker waarbij de witte bloedcellen ongecontroleerd groeien en delen. Kenmerkend voor de meerderheid van de huidlymfomen is dat de kwaadaardige cellen binnen de huid blijven en daardoor niet snel uitzaaien. Een huidlymfoom is niet erfelijk en niet besmettelijk.